Ptaki drapieżne czyli…?

Mimo, że pustułka nie może osiągać żadnych ogromnych rozmiarów, jakie przypisuje się wielu osobnikom z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej przedstawicieli. Pustułka zwyczajna to ptak, który oblega tereny właściwie całej Europy, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary. Swoim zasięgiem występowania pustułka pomija jednak koło podbiegunowe, do którego klimatu, ptak ten nie jest odpowiednio przystosowany.

Bezwzględnie najwyższą liczbę osobników pustułki zwyczajnej zauważa się w takich krajach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania oraz Hiszpania. Spośród tych państw niekwestionowany prym wiodą Niemcy, na obszarze których wystąpić może aż 60 tysięcy par. W aktualnych czasach nasz kraj nie jest zakwalifikowany do ulubionych miejsc występowania tego gatunku ptaka.

drapieżniki

Pomimo to, jest to nadal najliczniejszy sokół na obszarze całej Polski. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązowy kolor, który kontrastuje się z czarnymi plamami oraz pazurami. Spodnia część ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- bardzo gęsto, nakrapiany. Zarówno u samca jak i samicy występuje długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy występuje dodatkowo w towarzystwie wąskich, ciemnych prążków.

Skrzydła pustułki zaliczyć można do wąskich i długich, o końcach przypominających kształtem ostry sierp. Pustułka to gatunek ptaka, który dożywa maksymalnie piętnaście lat. Rozmiar ciała pustułki razem z ogonem oraz dziobem znajduje się przeważnie w przedziale od 33 do 37 centymetrów,  z czego sam ogon może osiągnąć długości nawet 18 centymetrów. Samica pustułki posiada większą masę ciała, która może równać się nawet 280 gramom. W przypadku samca maksymalna masa ciała może osiągnąć o 50 gram mniej niżeli płeć przeciwna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *