Jak ptaki dbają o młode?

Jastrząb gołębiarz, znany również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które upodobał sobie ten ptak do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki żyjące w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji wyruszając w kierunku obszarów, które wyróżniają się troszkę bardziej sprzyjającym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje bardzo nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego powodem do dalekich wojaży, w trakcie których stara się poszukać odpowiednio ciepłego klimatu.

pisklęta

Powierzchnia ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Traktuje się to za niezwykle charakterystyczną cechę wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej prezentują się natomiast młode osobniki, których powierzchnia ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się rozmiarami. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł ma większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz jest samotnikiem, który towarzystwa szuka jedynie w okresie godowym. Jego skryty oraz tryb życia i milczące usposobienie to kolejne cechy, które są charakterystyczne dla tego właśnie gatunku ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *