Czy ptaki są stadne?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można w szczególności na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które charakteryzują się niezbyt wysoką roślinnością, natomiast bardzo często zamieszkują blisko obszarów zamieszkałych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe budują zwykle na wysokich drzewach lub też najróżniejszych słupach i kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, albo też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości.

ubarwienie ptaków

Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle prosty w rozpoznaniu.

Lęg bociana białego zdarza się raz do roku. Przypisywane bocianowi „klekotanie” to oznaka jego okresu godowego, który kończy się zwykle wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały dorasta do samodzielnego życia w około siedemdziesiątym dniu swojego życia. Ptaki te nie przyzwyczajone do zimnego klimatu, dlatego w tym Czaje rozpoczyna swoją podróż w stronę gorącej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *